BLOG INI MENGHIMPUNKAN MAKLUMAT-CERITA-GAMBAR DAN VIDEO YANG DIAMBIL DAN MUNGKIN DIOLAH DARIPADA BUKU-BUKU ATAU PUN DARIPADA BLOG-BLOG TERTENTU YANG DINYATAKAN SUMBERNYA. SEMUANYA MENJADI SUMBER/KOLEKSI PERIBADI SAYA. MANAKALA BLOG YANG MEMAPARKAN HASIL KARYA/PENULISAN SAYA SENDIRI BOLEH DILIHAT PADA LINK YANG DIPAPARKAN DI BAWAH. HARAP MAKLUM.

BLOG TENTANG PENGALAMAN HIDUPKU.. JEMPUTLAH KE SANA YE..

Selasa, 1 Februari 2011

Tempat-tempat yang unik dan menakjubkan

Berikut ini dipaparkan 10 tempat unik dan aneh dari seluruh dunia.

1. Guaíra Falls, Brazil-Paraguay border

Kebanyakan orang menganggap air terjun Niagara adalah yang terbesar di dunia. Padahal Guaira Falls lah yang terbesar di dunia dengan volume air terjun yang mencapai rata-rata 1.750.000 kubik per-detik. Bandingkan dengan Niagara Falls yang hanya 70.000 kubik per-detik.
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Sumber Guaira Falls yang terletak di sempadan Brazil-Paraguay, adalah sungai Parana. Tahun 1982, pada air terjun Guaira ini dibangunkan empangan hidroelektrik dengan nama Itaipu Dam yang sekarang menjadi empangan hidroelektrik kedua terbesar  di dunia setelah Gorges Dam. Itaipu Dam membekalkan 90 peratus bekalan elektrik ke Paraguay, dan 19 peratus ke Brazil, juga Rio de Janeiro dan Sao Paulo.


2. Iceberg B-15, Antartika

Gunung ais B-15 adalah gunung ais terbesar yang tercatat dalam sejarah. Luasnya mencapai 3.100 km, membuatnya lebih besar daripada Pulau Jamaica. Gunung ais raksasa ini terjadi hasil patahan Ross Ice Shelf pada tahun 2000.
Lalu pada tahun 2003, gunung ais B-15 ini kembali terpecah menjadi beberapa potong, salah satunya yang terbesar disebut B-15a hanyut ke utara, akhirnya hancur ke dalam glasier pada 2005, menyisakan patahan sepanjang 8 km. Hal ini menyebakan satu perubahan besar pada peta Antartika.
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Sebahagiannya hanyut ke sepanjang pantai akhirnya terkandas. Pada 2006, angin taufan di Alaska, menyebabkan gelombang lautan yang melintas hingga 13.500 km selama 6 hari ke Antartika, dan memisahkan pecahan-pecahan sisa menjadi semakin banyak.
Hampir satu dasawarsa berlalu, bahagian-bahagian gunung ais itu masih belum cair seluruhnya, bahagian yang terbesar masih dianggap sebagaii B-15a, dengan luas bidang mencapai 1.700 Km. Gambar di atas merupakan gunung es yang disebut B-15a sesudah terhanyut ke dalam Drygalski Glacier (terbawah), akhir nya memecah menjadi beberapa potong.


3. Don Juan Pond, Antartika

Tempat manakah yang paling tinggi kandungan garamnya? Pasti orang akan menyebut Laut Mati. Laut Mati memang terkenal di dunia kerana kandungan garamnya yang sangat tinggi.
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Berdasarkan penelitian, air laut kandungan garam tinggi itu boleh menjadi terapi kesihatan. Tidak hairan kalau di sekitar Laut Mati banyak dibangun spa-spa untuk terapi, khususnya terapi kecantikan dan kesihatan. Tapi ternyata Laut Mati bukanlah yang termasin di dunia.
Justeru di Antartika lah, tepatnya Don Juan Pond, merupakan danau dengan kandungan garam tertinggi di dunia. Perbandingannya jika dibandingkan dengan laut pada umumnya, Don Juan Pond 18 kali lebih masin daripada air laut biasa, dan jika dibandingkan dengan Laut Mati, Don Juan Pond 8 kali lebih masin.
Lokasi ini ditemukan oleh Lt. Don Roe dan Lt. John Hickey, pada tahun 1961, saat mereka melakukan penelitian di Antartika. Nama Don Juan Pond juga diberi oleh kedua peneliti tentera ini, mungkin penggabungan nama keduanya.
Suhu di kolam itu seperti umumnya di kawasan Antartika, cukup rendah, dengan titik terendah boleh mencapai -30 darjah Celcius. Namun tidak pernah sampai membeku seperti tempat lain di Antartika.


4. Rotorua, New Zealand

Rotorua adalah kota di tepi laut selatan danau dengan nama yang sama. Tepatnya di Teluk Plenty, pulau utara dari New Zealand.
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Keunikan  kawasan itu adalah kerana banyaknya kolam-kolam sumber air panas, khususnya Pohutu Geyser di Whakarewarewa, dan lumpur-lumpur mendidih. Kawasan itu menjadi unik dan menarik sehingga banyak dikunjungi pelancong.


5. 83-42, Greenland

Aneh dan unik. Tapi 83-42 dipercayai merupakan satu-satunya bidang tanah yang ada di bahagian utara. Memang hanya "secuil" ukurannya kira-kira 35 m x 15 m dan tinggi 4 m. Kalau dilihat dari atas, ibarat hanya setitik tanah yang dikelilingi pecahan-pecahan ais.
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Unik! Ketika kutub utara tertutup oleh ais, namun tanah ini tidak. Lihat gambar! Keunikan ini sekaligus menumbangkan rekord sebelumnya yakni ATOW 1996. Keunikan 83-42 ini ditemukan tahun 1998.


6. Socotra, Republic of Yemen

Socotra tempat paling aneh sekaligus paling unik di dunia. Hampirs semua yang ada di sana terlihat aneh, mulai daripada bentuk pohon maupun persekitarannya, maka, tidak hairanlah ramai yang menyebut Socotra yang berada di Republik Yemen itu sebagai salah satu sarang alien di dunia.
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Tempatnya sangat terasing, iklimnya kering lain daripada yang lain. Keanehan ini menyebabkan kehidupan tanaman maupun benda apapun di sana tumbuh dengan aneh. Sebut sahaja tanaman terkenal seperti Dragon's Blood Tree yang aneh, bentuknya sangat tidak umum, terlihat mirip payung. Pohon ini mengeluarkan getah berwarna merah.
Di sana juga ada binatang-binatang asli, seperti burung-burung, labah-labah dan binatang asli lainnya. Belum lagi bebatuan juga karangnya, yang bentuknya tidak umum dan hanya ada di pulau itu. Dengan segala keanehan isi pulau itu, tidak hairanlah kalau Socotra, pulau yang berada di laut arab, masuk dalam Warisan Peninggalan Dunia.


7. The Great Dune of Pyla, France

Yang kita tahu bahawa Eropah tidak mempunyai gurun, paling-paling pun hanyalah bukit pasir yang biasa saja. Tapi anggapan ini salah. Eropah memiliki bukit pasir unik yakni Pyla, panjangnya 3 km, lebar 500 m dan tinggi 100 meter. Bukit pasir ini sangat curam dan sebahagiannya menghadap ke hutan.
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Tempat ini terkenal kerana keunikan bukit pasirnya dan pemandangan sekitarnya. Dari ketinggiannya itu, kita akan dapat melihat laut dan hutan. 


8. Meteor Crater, USA

Meteor Crater adalah kawah yang terbentuk akibat jatuhnya meteorit. Letaknya sekitar 43 mil (69 km) sebelah timur Flagstaff, dekat Winslow di gurun utara Arizona Amerika Syarikat. 
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Kawah meteor ini kononnya terbentuk sejak 50.000 tahun lalu pada zaman Pleistocene, ketika iklim setempat menjadi lebih sejuk dan basah. Pada masa itu, di sana adalah padang rumput yang luas serta hutan yang dihuni oleh wol mammoths, kukang tumbuk raksasa, dan unta. Mungkin kawasan itu belum di huni manusia. Meteor yang jatuh itu mengandungi nikel dan membuat kawah seluas 50 meter.


9. Mount Roraima, Venezuela, Brazil and Guyan

Mount Roraima adalah tempat luar biasa yang indah. Gunung batu ini berbentuk unik kerana seolah-olah seperti kap meja yang berada di awan. Tingginya 400 meter. Satu - satunya cara untuk mencapai puncak atap meja itu adalah dengan memanjat jalur tangga yang memang sudah disediakan pemerintah Venezuela.
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Cara lain yang tidak disarankan adalah yang biasa dilakukan oleh para pendaki gunung. Di sana hujan turun hampir setiap hari, menghanyutkan tanaman tanaman menjalar yang berada di atas atap. Walhasil, atap gunung itu menjadi unik, karena bersih dari apapun..alias seperti "meja kosong".


10. The Door To Hell, Turkmenistan

Tempat ini mungkin sudah semua tahu, setidak-tidaknya pernah membaca beritanya atau melihat gambar-gambarnya. Memang fenomena alam di Turkmenistan ini terbilang uniknya. Orang menyebutnya ‘Pintu Neraka" kerana di kawah selebar 70 meter itu keluar api yang menyala terus menerus sejak 35 tahun yang lalu.
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh
Lokasi-Lokasi Dunia Yang Aneh


Seawal tahun 1971, sekumpulan ahli geologi telah melakukan penelitian di kawasan itu untuk mencari  sumber gas. Yang terjadi kemudian adalah semburan api dari bawah yang terus menerus, bahkan sempat menelan segala peralatan mereka. Para geologi ini tidak ada yang berani turun ke dalam kawah beracun itu. Anda bisa melihatnya di Google dengan koordinat 40°15′8″N 58°26′23″E.


Dipetik dan diolah daripada : http://argakencana.blogspot.com

2 ulasan:

toyolkiut berkata...

rotorua tu TK lum pnh tngok lg..
lain mcm ye, rupanya..
ntah bila nk sampai tmpt2 cmni..

a.samad jaafar berkata...

Tk..nanti buat rombongan ke sana ye..