BLOG INI MENGHIMPUNKAN MAKLUMAT-CERITA-GAMBAR DAN VIDEO YANG DIAMBIL DAN MUNGKIN DIOLAH DARIPADA BUKU-BUKU ATAU PUN DARIPADA BLOG-BLOG TERTENTU YANG DINYATAKAN SUMBERNYA. SEMUANYA MENJADI SUMBER/KOLEKSI PERIBADI SAYA. MANAKALA BLOG YANG MEMAPARKAN HASIL KARYA/PENULISAN SAYA SENDIRI BOLEH DILIHAT PADA LINK YANG DIPAPARKAN DI BAWAH. HARAP MAKLUM.

BLOG TENTANG PENGALAMAN HIDUPKU.. JEMPUTLAH KE SANA YE..

Jumaat, 12 Ogos 2011

Keajaiban Puasa: apabila seseorang melakukan perbuatan baik secara terus-menerus, struktur otaknya akan berubah



HHRS 2.0 - Selama sebulan puasa di bulanRamadhan, umat Islam menjalani rutinvsahur, menahan diri dari makan, minum & seks, dan amalan ibadah. Kajian menunjukkan bahawa tatacara dan sekatan pengambilan kalori meningkatkan prestasi otak. Subhanallah, puasa Ramadhan terbukti bermanfaat untuk membentuk struktur otak baru dan merelaksasi sistem saraf.

Otak merakam aktiviti yang dilakukan secara serentak. Begitu juga dengan aktiviti puasa. Selama satu bulan, tubuh diajak menjalani rutin sahur, menahan diri dari makan, minum, dan seks, kemudian berbuka di petang hari serta menjalankan ibadah Ramadan yang lain.

Berpuasa menjadi sebahagian dari perintah agama. Sementara itu agama dan spiritual merupakan bentuk perilaku manusia yang dikawal otak. Ketua Centre for Neuroscience, Health, and Spirituality (C-NET) Doktor Taufiq Pasiak mengatakan bahawa puasa menjadi latihan mental yang berkaitan dengan sifat otak, yakni neuroplastisitas. "Sel-sel otak dapat mengalami regenerasi dan membentuk hubungan struktur yang baru, salah satunya kerana latihan mental yang terus-menerus," kata Taufik.

Secara am nya, kata beliau, apabila seseorang melakukan perbuatan baik secara terus-menerus, struktur otaknya akan berubah. Waktu yang diperlukan untuk menukar sel saraf itu minimum 21 hari. Menurut Taufik, puasa adalah latihan mental yang menggunakan perantara latihan menahan keperluan fizikal (makan, minum, seks).

Selain membentuk struktur otak baru, Taufik menjelaskan bahawa puasa merelaksasi sistem saraf, terutama otak. Tetapi ada perbezaan asas di antara relaksasi sistem pencernaan dan sistem saraf. Selama puasa, sistem pencernaan berehat selama kira-kira 14 jam, sementara di dalam otak orang yang berpuasa justru terjadi pengurusan maklumat yang banyak.

Contohnya, kata beliau, otak dapat mengingat dengan baik di saat tenang dan rileks. Ketika tidur, biasanya orang bermimpi. Kenapa? Kerana di waktu ini otak hanya menerima dan menguruskan maklumat yang berasal dari dalam dirinya. Di dalam Al-Quran, menurut Taufik, ada istilah an-nafsul-Muthmainah (jiwa yang tenang) kerana memang dalam suasana tenang orang boleh berfikir dengan baik dan mempunyai kepekaan hati yang tajam. "Ketenangan membuat kita tidak reaktif menghadapi permasalahan," katanya.

Luqman Al-Hakim pernah menasihati anaknya, "Wahai anakku, apabila perut dipenuhi makanan, maka gelaplah fikiran, bisulah lidah dari menuturkan hikmah (kebijaksanaan), dan malaslah segala anggota badan untuk beribadah."

Otak terdiri daripada bertrilion sel yang disambungkan satu dengan yang lain. Di dalamnya boleh disimpan 1 bilion bit ingatan atau ingatan. Ini sama dengan maklumat dari 500 set ensiklopedia lengkap.

Di dalam otak, ada sel yang disebut sebagai neuroglial cells. Fungsinya sebagai pembersihan otak. Semasa berpuasa, sel-sel neuron yang mati atau sakit akan 'dimakan' oleh sel-sel neuroglial ini. Fizik Albert Einstein dikenali sebagai orang yang suka berpuasa. Ketika menderma tubuhnya, para saintis mencari sel-sel neuroglial di dalam otak Einstein 73 peratus lebih banyak berbanding orang kebanyakan.

Sebuah kajian yang dilakukan John Rately, seorang psikiater dari Universiti Harvard, Amerika Syarikat, menunjukkan bahawa tatacara dan sekatan pengambilan kalori meningkatkan prestasi otak. Dengan alat functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI), Rately memantau keadaan otak mereka yang berpuasa dan yang tidak. Hasilnya, orang yang berpuasa mempunyai aktiviti motor korteks yang meningkat secara konsisten dan signifikan.

Taufik mengatakan bahawa puasa adalah salah satu bentuk tazkiyatun nafs (menumbuhkan nafsu) dan tarbiyatun iradah (mendidik kehendak). Kerana itu, sejak niat puasa, perilaku selama berpuasa dan ritual-ritualnya berada dalam konteks memperbaiki nafsu, menumbuhkan, kemudian menguruskan kemahuan-kemahuan manusia.
Diterjemah dari voa-islam

6 ulasan:

ILA HonEyBuNNy berkata...

banyak kelebihan berpuasa kan...

''baru tahu info neh puasa dan kesan pada otak kita...

btw, salam ziarah...

MOH KEMBARA berkata...

Assalamualaikum Yob,
Setiap yg disuruhNya, ada hikmah tersendiri. Kita sebagai insan lemah kekadang buat sebagai rutin tanpa mengetahui sbb musabab. Tu ada org kata (ke hadis?) 'membuat sesuatu biar ada ilmu!" Jadi dah dpt ilmu sikit sebanyak ni, bila berposa lagi kita akan sedar hikmah dan kebaikan. Tima kasih Yob!

Rain berkata...

subhanALLAH... setiap suruhan dan larangan Allah pasti ada hikmah yang tersembunyi..

jeBateja berkata...

thankz atas info ni bro.....sgt baguih.....ahakz

bloghok berkata...

Allahuakbar

Ayie a.k.a Nyei berkata...

serius style. tengs! :D